10 години поздрав от България с “Планета Фолк”

10 години поздрав от България с “Планета Фолк”

Точно преди 10 години, на 15 март, на българския телевизионен хоризонт се появи фолклорният канал “Планета Фолк”. Родена в преломната 2007 г., когато България стана част от Европейския съюз, музикалната телевизия си постави нелеката мисия да съхрани и пренесе във времето обичани народни песни и с тях да прави сънародниците ни навсякъде по света повече патриоти и родолюбци. Неслучайно и мотото на канала е “Поздрав от България” – поздрав с хубава народна песен, поздрав с любима мелодия, поздрав от обичани изпълнители на български фолклор.
Фолклорът е богатството на един народ и точно българската народна музика е тази, която ни връща към традициите и в същото време представя нашата национална идентичност. Един от факторите българският фолклор да се запази през вековете е, че той се предава от поколение на поколение, от майки на дъщери, от баби на внуци и така до ден днешен. Народната песен винаги е била в душата на народа ни, близка до нашия бит, радост и мъка. Пята е от поколения като всеки е допринасял по нещо за нейното развитие. Оцелели през вековете, тези песни събуждат живителна сила в душите ни и повдигат самочувствието ни на българи.
”Песента на народа” е заглавието на музикалния филм, с който телевизия “Планета Фолк” ще отбележи своя 10-годишен юбилей. В него своя поглед за силата на фолклора споделят едни от най-гласовитите изпълнители на български народни песни като Росица Пейчева, Николай Славеев, орк. “Канарите”, орк. “Пловдив”. Към тях се присъединяват и младите имена Здравко Мандаджиев, Калина и Невена, чрез които народната песен стига по-близо до младите хора в България. За вечните и непреходни песни говорят още ректорът на АМТИИ – Пловдив, проф. Милчо Василев, неговият заместник – проф. Костадин Бураджиев и преподавателят Данка Цветкова.
С телевизия “Планета Фолк” вече 10 години българската народна песен стига по-лесно до сърцата на българите у нас и по света, а също и до сърцата на много чужденци, докоснали се до нейната магия. Тя е жива и обичана, представена по най-добрия начин сред красотите на страната ни или на големи фолклорни форуми. Изпълнителите на музикална компания “Пайнер” и телевизия “Планета Фолк” дават нов живот на бисерите от фолклорната ни съкровищница. Така и занапред българската народна песен ще живее, за да пребъде българският род.

КАТЕГОРИИ