24 май през погледа на “Бащино огнище”

24 май през погледа на “Бащино огнище”

Във фокуса на предаването “Бащино огнище” е 24 май - Денят на тържеството ни като народ, Денят на нашата духовност, на онова, което ни е запазило като българи. На този ден отдаваме почит и славим делото на светите братя Кирил и Методий, защото всеки от нас носи част от него. Изразяваме уважение и преклонение към буквите, към знанието, към българския дух. Преди 125 години – на 15 май 1892 г. в Русе, Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва стихотворението “Върви, народе възродени”. През май 1901 г. учителят от Петокласното Ловчанско училище, Панайот Пипков, написва музиката към текста. След Освобождението на България от Турско робство, 24 май става всеучилищен празник на славянските първоучители. Днес 24 май се отбелязва като празник на българската просвета и култура и на славянската писменост.

“Бащино огнище” припомня, че 20 май е най-масовият и весел празник за габровци и техните гости и се провежда традиционният Габровски карнавал. “Да изкукуригаме от смях” e мотото на тазгодишното издание на най-голямото и емблематично за Габрово събитие.
В рубриката “Български календар” се отдава почит на “Св. Константин и Елена”. На 21 май Българската православна църква чества паметта на император Константин и майка му - царица Елена. Те заслужили званието равноапостоли, за своята апостолска дейност за разпространяването на християнската вяра.
Зрителите на “Бащино огнище” ще могат гледат интервю с проф. Николай Овчаров, който официално обяви началото на “Археологическо лято 2017” на пресконференция в БТА.

Специални гости в рубриката “Край огнището” са Пепа и Георги Яневи, които представят на зрителите своята нова фолклорна програма “Слънчице, изгрей”.
Малина ще се върне в детските си години и ще си спомни за лудориите и песните от това безгрижно и щастливо време.

КАТЕГОРИИ