45 години Национален исторически музей

45 години Национален исторически музей

В предаването “Бащино огнище” ще ви отведем на изложбата “Спасени за поколенията”, с която Националният исторически музей отбелязва 45 години от своето създаване, председателството на България на Съвета на Европейския съюз и Международния ден на музеите - 18 май. Тя представя седемте обекта от България, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО - Казанлъшката гробница, Тракийската гробница при с. Свещари, старият град Несебър, Мадарският конник, Боянската църква, Скалните църкви при с. Иваново, Рилският манастир.

В Античния комплекс “Сердика” в центъра на София отвори врати грънчарска работилница, изцяло в римски стил, част от проекта “Стената на надеждата”. Идеята е да се изрази връзката между миналото и бъдещето на Европа чрез символизма на керамичната тухла. Граждани и гости на града имаха възможността да напишат върху прясна глина своите пожелания за бъдещето на Европа от 3 до 21 май. Тухличките ще бъдат поставени върху пано във формата на картата на Европа.

В рубриката “От моето детство” рожденичката Айшенур си спомня за своя абитуриентски бал, а специален гост в “Край огнището” е Поли Паскова. Певицата представя своя 16-ти фолклорен албум със заглавие “Изпращам ти ангели”.

КАТЕГОРИИ