Абитуриенти празнуват с оркестър “Орфей”

Абитуриенти празнуват с оркестър “Орфей”

Телевизия “Планета Фолк” представи на Гергьовден новата фолклорна продукция на оркестър “Орфей” – “Слънчице, изгрей”. Това е повод ръководителят на формацията Георги Янев и солистката Пепа Янева да гостуват в “Бащино огнище”. Фолклорната програма е заснета в околностите на Банско, в подножието на Пирин планина. В нея Георги Янев се изявява и с нов музикален инструмент – уникална цигулка.

“Вие знаете, че аз свиря на цигулка. Мога да се похваля с нов инструмент, с нова цигулка, специално изработена за мен в Америка, нещо уникално, с която за първи път свиря в новата ни фолклорна програма”, споделя музикантът.

“Израсла е ябълчица” е песен с добруджанско звучене. В аранжимента свири и гайда, а може би тук е моментът да споделя, че в оркестъра имаме нови музиканти - кларинетиста Димитър Георгиев, който свири и на саксофон, и нова солистка - Анастасия Баткова”, споделя Пепа Янева.
За заглавната песен “Слънчице, изгрей”, Пепа Янева разказва, че е нейна авторска композиция със северняшко звучене, а третата песен е китка и включва заглавията “Калинина майка” и “Кумова  песен”.
През този месец оркестър “Орфей” има покани да свири на абитуриентски балове. Музикантите коментират и това, че тази година много млади хора избират за своя бал да облекат народна носия.
През лятото почитателите на народната музика могат да се насладят на изпълненията на оркестър “Орфей” на изяви в цялата страна и гостувания при наши сънародници в чужбина. Едно от най-големите събития, на които те ще са специални гости, е Събора на народната носия в Жеравна.
В “Бащино огнище” оркестър “Орфей” разказва и за двойното DVD и МР-3 диск с пълен запис на  юбилейния си концерт “Земьо българска, Орфеева”, посветен на 35-годишнина от създаването на формацията. Спектакълът разтърси Централния градски площад в Пловдив на 31 май 2016 година. Зрителите на “Бащино огнище” ще видят някои от най-емблематичните песни на оркестъра, както в тяхно самостоятелно изпълнение, така и със специалното участие на Галена, Борис Дали и Цветелина Янева.

“Въпреки, че мина цяла година от нашия концерт, много хора продължават да ни се обаждат и да ни поздравяват. Отзивите са прекрасни! Много кръшни хора се играха. От кметството споделиха, че толкова много хора никога не са се събирали на този площад в Пловдив”, споделя солистката Пепа Янева.

“За нас беше чест, че ни удостоиха с внимание и взеха участие в нашия концерт много от изпълнителите на музикална компания “Пайнер”. Всички песни, които прозвучаха в концерта, са наши, авторски. Ние на всички участия свирим предимно наша, авторска музика. С особено задоволство мога да споделя, че много млади хора дойдоха на този концерт и се получи едно голямо събитие”, включва се в разговора и ръководителя на оркестъра Георги Янев.

КАТЕГОРИИ