“Бащино огнище” – лятна телевизионна разходка

“Бащино огнище” – лятна телевизионна разходка

И тази седмица предаването за традиции и фолклор “Бащино огнище” е изпъстрено с интересни маршрути и срещи с любими изпълнители. Началото е от Зоологическата градина в София - любимо кътче за посещение на поколения българи, както и на много туристи и гости на столицата. Това е най-старият и най-голям зоопарк на Балканите, а в началото на лятото бе направена реконструкция на зона “Големи котки” и така тигърът, пумата, ягуарът и леопардът вече имат нови домове.
На 9 юли се навършват 167 години от рождението на Иван Вазов, а това е повод да отскочим до родния град на писателя – Сопот. Още приживе Вазов е удостоен с титлата “Патриарх на българската литература” и това си остава най-краткото определение на неговото централно място в нашата литературна история.

И от Сопот се пренасяме в Копривщица, където тази година ще бъдат отбелязани 200 години от построяването на храма “Успение Богородично”. Този храм не веднъж е посрещал и укривал Дякона Левски, а неговите камбани възвестяват началото на славното Априлско въстание. Днес той се нуждае от спешен ремонт, заради аварийното състояние, в което се намира. Затова Сдружение “Нончо Воденичаров и приятели” обяви своя дарителска сметка, по която родолюбиви и благочестиви българи могат да приведат своята лепта за опазване на тази българска светиня. Подробности могат да бъдат намерени в официалната страница на телевизия “Планета Фолк” във Facebook.
Гостите в “Бащино огнище” този уикенд са Сестри Диневи и Дамян Попов. Миглена и Диляна разказват за 10-годишния си юбилей като изпълнители в музикална компания “Пайнер”, а Дамян Попов ни връща назад във времето с най-интересните спомени от своето детство.

КАТЕГОРИИ