“Бащино огнище“ между София и Скопие

“Бащино огнище“ между София и Скопие

Тази седмица предаването за традиции на телевизия “Планета Фолк“ ще отведе зрителите до Габрово и Скопие, но няма да пропусне и разходката в София. Точно тук, на площада пред НДК, се завърна бронзовия лъв от мемориалния паметник на загиналите от Първи и Шести пехотен полк.
В навечерието на българското европредседателство, което започва през януари 2018 г., еврокомисар Мария Габриел споделя за пътя, който България ще извърви, за да защити своята отговорна мисия. Слогънът на българското председателство е “Съедниението прави силата“, а един от основните акценти и приоритети на българското председателство е да бъдем единни в Европа.

“Бащино огнище“ пренася емоцията от Родината, от България, от нашите родни места - казва Мария Габриел. - Искам да Ви благодаря за всичко, което правите и да благодаря на всички, които следят тази дейност, за да й даваме добавена стойност, защото тя заслужава. Родена съм в Хаджидимово - Гоце Делчев, но моето огнище е България. Сега за мен е чест, че представям България и в Европейската комисия, в ролята ми на европейски комисар. Затова имам и още едно огнище - 500-те милиона европейци. Иска ми се тази Европа да бъде нашата Европа, която се грижи за нас като граждани, но е и лидер в световен план.“
В 11-ия ден на 11-ия месец на годината, точно в 11 часа и 11 минути в Габрово обявиха девиза на предстоящия Карнавал - “Габрово – мой малък Брюксел“, който напълно хармонира с ролята на България в Европейския съюз през 2018 г.

Карнавалът ще се проведе по традиция през май, когато Габрово ще защити славата си на световна столица на хумора и шегата.
В навечерието на един от светлите християнски празници – Въведение Богородично, ще отскочим и до столицата на Република Македония – Скопие. Тук е къщата на Майка Тереза, обявена през 2016 г. от Ватикана за светица.
За своя хуманизъм, през 1979 г., Майка Тереза получава Нобелова награда за мир, през 1992 г. ЮНЕСКО й присъжда наградата си за мир, за приноса й в образованието, а през 2003 г. папа Йоан-Павел ІІ я обявява за “блажена”.

Голямото интервю в “Бащино огнище“ тази седмица е с Веселин Маринов, дни преди концертите му в НДК на 23 и 24 ноември.

КАТЕГОРИИ