“Бащино огнище” ни отвежда до “Пазителя на древна Сердика”

“Бащино огнище” ни отвежда до “Пазителя на древна Сердика”

Предаването “Бащино огнище” ще отведе зрителите на 20 км. от центъра на София по пътя за Самоков, където се намират останките на Средновековната крепост Урвич. В античността укреплението е наричано Железният кастел “Ескумане” и е било известно като пазител на антична Сердика. Храмът “Св. Илия” край крепостта Урвич е описан в “История славянобългарска” на Паисий Хилендарски.

Заедно ще разгледаме фотоизложбата “Непознатите портрети”, посветена на Стефан Данаилов, в градинката пред Народния театър. Поводът е 75-тия рожден ден на един от най-популярните и обичани актьори на България – с над 150 роли в киното, театъра и телевизията. Голяма част от снимките са кадри от филмовите ленти, които се публикуват за първи път и са предоставени от личния архив на актьора и от Българска национална филмотека.
В рубриката “От моето детство” Есил Дюран разкрива, че си е играла до 7-ми клас.

“Наиграх се, както се казва. Това ме подготви за всичко онова, което следваше в моя живот.”


Специален гост “Край огнището” е Здравко Мандаджиев, който тази година празнува 10 години в музикална компания “Пайнер”.

“Ще продължавам да пазя и да съхранявам българския фолклор. Винаги ще се стремя по най-добрия и най-интересния начин да представям народната песен. Българският фолклор е нещо велико! Това са нашите корени, нашите традиции и аз съм щастлив, че ние фолклорните изпълнители имаме мисия да пазим българския фолклор”, казва изпълнителя.

КАТЕГОРИИ