“Бащино огнище” ни среща с Ивелина Колева и Славка Калчева

“Бащино огнище” ни среща с Ивелина Колева и Славка Калчева

Акцент в този брой на “Бащино огнище” е празникът Сирни Заговезни. Честваме го 7 седмици преди Великден, а тази година той се пада на 26 февруари. Най-важната традиция на Сирни Заговезни е Прошката - взаимното опрощаване на извършени волни и неволни прегрешения, което става преди празничната вечеря. На този ден Прошка си вземат млади от стари, децата от родителите, младоженци от кумове като целувайки ръка се изричат думите: “Прощавай, мамо, тате...”. “Господ да прощава, простен да си!” е задължителният отговор. Умението да прощаваме ни кара да се чувстваме по-добри и духовно ни извисява.

В рубриката “От моето детство” Славка Калчева си спомня:

“Песни в моето детство съм слушала от майка ми и от радиото, по което звучаха Стайка Гьокова, Йовчо Караиванов, Вълкана Стоянова. Това бяха любимите певици на майка ми и тя пееше техните песни, а аз ги слушах.”

В първото си гостуване за 2017 година в “Бащино огнище” Ивелина Колева припомня своите творчески постижения през изминалата година:

“За мен 2016-та беше много успешна и съм много горда от свършената работа и успеха, който постигнах. Най-вече от приза “Фолклорен изпълнител на годината, с който бях удостоена.”

“Много съм щастлива - продължава Ивелина Колева - Говоря и от името на моята сестра Преслава, че на 25 декември ние двете бяхме от специалните гости в концерта “Българската Коледа”, под патронажа на Президента на Република България.”

За всички свои почитатели певицата споделя, че в първия месец на тази година е успяла да запише две нови песни, които ще заснеме в нейната нова фолклорна програма. Тя ще я реализира в началото на лятото в красиви кътчета на родния си Добруджански край.

“В личен план – споделя Ивелина – месец февруари посвещавам на приятни пътувания до далечни дестинации. За две седмици с приятелки ще посетим Тайланд – Банкок и остров Пукет,  а след това със сестра ми Преслава отиваме на почивка в Дубай.”

КАТЕГОРИИ