“Бащино огнище“ по пътя на Златното руно

“Бащино огнище“ по пътя на Златното руно

Предаването за традиции и култура “Бащино огнище“ тази седмица отвежда зрителите на телевизия “Планета Фолк“ в залите на Националната художествена галерия. Точно там оживява фантастичната история за аргонавтите, тръгнали по пътя на Златното руно. Експонирани са единствените открити досега позлатени съдове с изображения на Орфей. Това са 62 експоната от частна колекция – ритони, вази, ритуални съдове, обредни сервизи и апликации за конска амуниция от злато, сребро, бронз и керамика. Те са свързани с един древен мит под заглавието “Златното руно - пътят на Аргонавтите“. Някои от реликвите са без аналог в света и за първи път се показват пред публика.
“Бащино огнище“ отбелязва и 139 години от обяването на София за столица. Това се случва на 3 април 1879 г., когато градът е обявен за столица на Княжество България. Идеята е на проф. Марин Дринов, а решението е взето от Учредителното събрание във Велико Търново.
Музикални гости в предаването са Ивелина Колева, която показва снимки от своето детство, Поли Паскова, Росица Пейчева, Николай Славеев и Здравко Мандаджиеl, с които екипът се срещна по време на концерта “Аз съм, Българийо, твоя дъщеря“.

КАТЕГОРИИ