“Бащино огнище” почита Патриарха на българската литература - Иван Вазов

“Бащино огнище” почита Патриарха на българската литература - Иван Вазов

На 9 юли се навършват 168 години от рождението на Иван Вазов, а това е повод Патриархът на българската литература да бъде почетен в новия брой на предаването “Бащино огнище”. Тази титла си остава най-краткото определение на неговото централно място в нашата литературна история и неговото непреходно значение на национален класик. Иван Вазов е първият професионален писател в българската културна история. Всяко българско дете знае наизуст стихотворението “Аз съм българче”, а “Под игото” е любим роман на всички поколения.

В “Бащино огнище” правим преглед на някои от важните събития, свързани с Председателството на България на Съвета на Европейския съюз, което завърши успешно. Най-значимият момент по време на нашето Европредседателство безспорно бе Срещата на върха “Европейски съюз - Западни Балкани”, която се състоя на 17 май в София. На 30 юни Австрия пое председателството на Съвета на Европейския съюз от България под мотото “Здравей, Европа!”.

Ще ви отведем в Националната художествен галерия, където Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС представя изложба с посланията на лидерите от ЕС от неформалната им вечеря в София в навечерието на Срещата на върха. Експозицията представя собственоръчно написаните пожелания на Европейските лидери, които заедно създадоха едно платно, заредено с уважение, добронамереност и приятелство.

В “Бащино огнище” отбелязваме и 102-та годишнина на Националния военноисторически музей. Неговата история започва в разгара на Първата световна война, когато Цар Фердинанд издава заповед за официалното поставяне началото на съществуването на НВИМ в София, за да се съхраняват за вечни времена всички предмети, свързани със събитията, които бележат най-важните страници в нашата военна история.

Гергана показва своите първи детски снимки в рубриката “От моето детство”, а голямото интервю в предаването е с Христо Косашки. През 2018 години изпълнителят празнува 10-годишен юбилей в музикална компания “Пайнер”.

КАТЕГОРИИ