“Бащино огнище” празнува 140 години от Освобождението на София

“Бащино огнище” празнува 140 години от Освобождението на София

Януари – първият месец на годината е богато изпълнен с християнски празници и традиции. В тях е заложена духовната потребност на българина за красота и радост. Те са онова, което и днес ни съхранява като нация с древна култура. Предаването “Бащино огнище” отвежда зрителите на тържествата, съпътстващи отбелязването на 140-та годишнина от Освобождението на София от Османско владичество. Честванията започнаха с благодарствен молебен в църквата “Света Неделя”, оглавен от Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит, Неофит. На 4 януари 1878 година в този храм, в присъствието на генерал Гурко се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и тържествен молебен за освобождаването на София.

На 4 януари, генерал Гурко успява без бой да освободи града, който е под Османска окупация 491 години, а на 3 април 1879 година София е обявена за столица на България.

“Нека вечно живее руско-българското приятелство! – каза в словото си при Паметника на българския опълченец извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в България, Н.Пр. Анатолий Макаров – Събитията от преди 140 години не са били подарък, а заслуга. Резултат от дълга и кръвопролитна борба за свобода, за правото на България сама да определя своята съдба.”

“Бащино огнище” отбелязва и 170 години от рождението на Христо Ботев – големият български поет и революционер, роден на 6 януари 1848 в Калофер.

По случай Богоявление и Ивановден специални гости в предаването са имениците от Формация “Паскалев – Пловдив” – Иван Паскалев, ръководител на оркестъра и солистите Ивелина Денкова и Йордан Тупаров.
Николай Славеев отправя специален поздрав към всички именици на Ивановден с песен, посветена на празника. Иван Дяков, заедно със своята дъщеря Ивана, също са гости в предаването. Заедно с любопитни неща за Ивановден и имената си, те споделят подробности за своите творчески ангажименти през изминалата година, както и за предстоящите си изяви.

КАТЕГОРИИ