“Бащино огнище” представя най-добрите градове в България

“Бащино огнище” представя най-добрите градове в България

Зрителите на “Бащино огнище” ще станат свидетели и на Десетата официалната церемония за обявяване на най-добрия град за живеене в България. За 2016 година това е Стара Загора. Градът, който печели наградата на слушателския вот е Бургас. София е с две награди – за “Бизнес град на годината” и “Дигитален град”. Столицата е миналогодишният носител на отличието “Най-добър град за живеене”. Останалите награди в отделните категории са: “Зелен град” – Добрич, “Арт град” – Пловдив, “Град на знанието” – Варна, “Град пазител на традицията” – Несебър, “Евро град” – Плевен и “Малък евро град” – Приморско, “Град на финансовата устойчивост” – Банско, “Град на инвестициите” – Димитровград.
Проучването има за цел да провокира общественото обсъждане на идеи за развитието на отделните градове, да се създадат условия за повече дебати на местно ниво и да се подобри качеството на живот в българските градове.

През 2017 година се навършват 145 години от рождението на двама велики революционери от Пиринския край – Яне Сандански и Гоце Делчев. Народната любов към двамата герои е намерила израз в много народни песни, за които разказва Иван Дяков.

“Искам да ви кажа, уважаеми зрители – започва разказа си певецът – че това са титаните във ВМОРО, отдали живота си за освобождението на моя роден край. Гоце Делчев загива за свободата на 31 години. Той е Левски за Македонския край. Яне Сандански местните хора наричат Царя на Пирина. За Гоце Делчев имам една много хубава песен, записана преди години, а за Яне Сандански наскоро направих песен, която предстои да клипирам. Нека не забравяме за тези смели българи и за тяхната саможертва за Родината!”


Акцент в предаването е Международното биенале на хумора и сатирата в рамките на ежегодните Майски празници в Габрово. В конкурса, в който участваха 1308 творби на автори от 78 държави анонимните артисти от Destructive Creation, които нашумяха през 2011 г. с пребоядисването на паметника на Съветската армия в София, получиха наградата “Златен Езоп”.
За края на “Бащино огнище” е запазен репортаж от Първия фестивал на огъня и нестинарските игри под надслов “Да запалим и съхраним огъня български”, състоял се в центъра на София в навечерието на големия християнски празник на Светите равноапостоли Константин и Елена.

КАТЕГОРИИ