“Бащино огнище” с празничен брой No 800

“Бащино огнище” с празничен брой No 800

Предаването за традиции и обичаи, “Бащино огнище”, тази седмица има специален празничен брой. 800 издания, събрали красотата на България, фолклора и традициите, таланта и уникалните умения на хора от различни поколения, самочувствието и гордостта на нашата нация, които тръгват от далечното ни минало и продължават напред в бъдещето. Идеята за името “Бащино огнище” е вдъхновена от надпис върху каменна плоча в Етнографския комплекс “Етъра” край Габрово, който гласи:

“Бащино огнище не забравяй, стари обичаи не презирай!”, послание към всички българи от знаменития революционер и възрожденец Георги Сава Раковски.


Ще ви отведем в градинка “Такев” на ул. “Солунска” в София, където се завърна композицията “Похищението на Европа”. Ювелирната бронзова статуя е сътворена от талантливия български скулптор Георги Чапкънов и е посветена на приемането на България в Европейския съюз. Тя бе открадната и дълги години липсваше от мястото си. Каква е нейната история и защо континентът, на който живеем, носи името Европа, ще научите от самия Георги Чапкънов, с когото се срещнахме в неговото ателие.
“Бащино огнище” отбелязва 115-та годишнина от рождението на големия български композитор и диригент, Филип Кутев, създател на най-големия Държавен фолклорен ансамбъл, който и до днес носи неговото име.

В рубриката “От моето детство” Сестри Диневи ни позволяват да надникнем в детските им фотоалбуми, за да ни споделят скъпи спомени от това безгрижно време. “Край огнището” гостува Пепи Христозова, която тази година празнува 10-годишен юбилей като изпълнител на музикална компания “Пайнер”.

КАТЕГОРИИ