“Бащино огнище” за Петровден и празниците на звездите

“Бащино огнище” за Петровден и празниците на звездите

Петровден е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Православната църква чества паметта на Светите апостоли Петър и Павел, ревностни разпространители на християнството, изтърпяли много страдания и гонения, и загинали мъченически за Христовата вяра, на 29 юни. За празничната трапеза се приготвя курбан - коли се първото пиле за годината, което трябва да е добре охранено. Раздават се и ябълки-петровки.

По селата се правят събори, като на много от тях се слага обща трапеза. Пеят се песни и се играят хора. В новия брой на “Бащино огнище” зрителите ще научат повече за празника, а също и кои от изпълнителите на “Пайнер” ще черпят близки и познати за имения си ден.

Заедно ще отскочим до Кюстендил, където се раждат най-хубавите български череши, а хората ги очакват с нетърпение, защото те са предвестници на лятото, вратата, през която се отваря берекетът в този красив край на България.

Специални музикални гости в предаването са Ивана и Иван Дякови. Баща и дъщеря разказват за интересните мигове от техните детски години, свързани с лятото, ваканцията и музиката.
Гледайте “Бащино огнище” тази вечер от 19.30 ч. по телевизия “Планета Фолк”, а ако го пропуснете, повторенията са в неделя от 16.30 ч. и във вторник – от 11.30 ч.

 

КАТЕГОРИИ