Бележити българи в “Бащино огнище”

Бележити българи в “Бащино огнище”

Предаването за традиции на телевизия “Планета Фолк” винаги е отделяло внимание на нашите сънародници, оставили трайна следа в историята на България. На 31 януари се навършват 164 години от рождението на големия български държавник, революционер, политик, поет и журналист – Стефан Стамболов. За него с право можем да кажем, че е един от строителите на съвременна България. И още един държавник почитаме през януари – 124 години от рождението на Цар Борис ІІІ. Той остава и до днес една от най-позитивните политически фигури и най-обичаният български владетел в историята на Третата българска държава.

“Бащино огнище” ни отвежда в Европейската столица на маскарадните игри, Перник. Градът е домакин на 27-ия Международен фестивал “Сурва 2018” от 26 до 28 януари. Повече от 7 500 участници от 17 различни страни се включват в тазгодишното издание на Фестивала.
Ще отскочим и до Атон, земното кътче на Божията майка. Според преданието някога Св. Богородица и Св. Йоан тръгнали за остров Кипър, но по пътя ги застигнала буря и лодката им се озовала край бреговете на Атон. Поразена от красотата на тези места, света Богородица помолила Господ да направи Света гора неин земен кът.

Следващата спирка в предаването е Лондон, където българският дух ще завладее нашите сънародници на 10 февруари с Традиционния фолклорен събор-надиграване, Празникът на любовта и виното, с участието на Райна и Здравко Мандаджиев. И още един изпълнител на “Пайнер” гостува в “Бащино огнище” – Ани Хоанг със своята благотворителна фотоизложба.

КАТЕГОРИИ