България почита делото на Кирил и Методий

България почита делото на Кирил и Методий

Още в ранното Средновековие 11 май е определен за ден, в памет на славянските първоучители - Светите братя Кирил и Методий. Известни още като Солунските братя, те са създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на славянски език и разпространяване на християнството сред славяните. 
На 11 май е и патронния празник на Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”, най-голямото светилище на българската книжнина.

Ще ви отведем в Националния исторически музей, където е подредена изложбата “Златарството по българските земи XVI-XX в.”, която може да бъде видяна до 1 юни. В експозиционното пространство са показани над 500 избрани образци от най-голямата и най-представителната частна етнографска колекция, собственост на Антонио Василев,  учредител Съюза на колекционерите в България. Забележителните експонати, пряко свързани с женската красота, отразяват и традиционните вярвания и религиозните представи на българите.
В “Български календар” ще си припомним героизма на Светите Баташки мъченици, загинали за православната вяра по време на турското робство. Българската православна църква почита тяхната памет на 17 май.

Тази седмица в предаването “Бащино огнище” гостува обичания народен певец Николай Славеев, а “Край огнището” срещата е със Сестри Диневи.

КАТЕГОРИИ