Българският фолклор със специално място в сърцето на Яница

Българският фолклор със специално място в сърцето на Яница

Големият пролетен празник, Гергьовден, тази година Яница ще посрещне в Гърция, заедно с почитателите на българската музика, по покана на Planeta Holiday.

“За първи път ще бъда в Халкидики и каня всички наши сънародници на българско парти. Аз ще бъда там на 6-ти май, на самия Гергьовден. Ще има хубави песни, най-популярните ми поп-фолк парчета, хитовете ми. Задължително ще изпея и всичките си фолклорни песни. Ще има хора, танци... Ще се забавляваме заедно!“, отправя своята покана певицата.

Популярна като поп-фолк изпълнител, Яница има в репертоара си и много народни песни, които се радват на голям успех. Точно за връзката на изпълнителката с българския фолклор е музикалният филм “Мома Яница“.

“Фолклорните песни правя с голяма любов и те имат специално място в моето сърце – казва певицата - Последните две, които записах и заснех – “Трите моми“ и “Мома Яница“ станаха много популярни. Харесват се и от малки и от големи, изпълняват ги мои колеги, самодейци, фолклорни състави. Мен ме прави щастлива факта, че това са авторски фолклорни песни. По трудно е такава песен да изпееш, да се наложи и да стане популярна, по-лесно е да изпееш известна народна песен“, категорична е звездата.

Тя разкрива, че цяла година след създаването на мелодията “Мома Яница“ е обмисляла дали да представи песен, в която да пее за своето име. Но в крайна сметка решението да изпее песента се е оказало правилното.

“В момента подготвям нова авторска фолклорна песен. Отново е на Димитър Милев. Хороводна е – продължава Яница – Дано се хареса на моите почитатели. Мисля, че скоро ще бъде факт и първия ми фолклорен албум. Малко бавно подготвям всичко, но искам да си подбера много добре песните“.

Българската народна музика присъства и по време на концертните изяви на певицата, както у нас, така и в чужбина.

“При свои участие често пея фолклор - по празници на градове, общини, в чужбина пък това е задължително и се гордея, че българите зад граница винаги искат народни мелодии. За мен беше изненадващо, че и на клубни участия са ми искали такива песни. Това много ме радва, защото въпреки, че харесва по-комерсиални парчета, младото поколение уважава и българския фолклор“, допълва Яница.

КАТЕГОРИИ