Дамян Попов – от “Бре, Петрунко” до “Твоето момче”

Дамян Попов – от “Бре, Петрунко” до “Твоето момче”

Дамян Попов е роден в Добрич, където и завършва музикалното училище с пиано и поп пеене. Продължава развитието си в класа по “Поп & Джаз музика” към НМА “Панчо Владигеров” в София, а след това завършва и магистърска степен в Теоритичния отдел на Консерваторията. Зад гърба си изпълнителят има десетки награди от фестивали, конкурси и концерти, както у нас, така и в държави като Италия, Франция, Румъния, Чехия, Австрия, Турция и др. Неотдавна певецът представи в програмата на телевизия “Планета HD” най-новата си песен с видеоклип “Моето момче” - проект, в който се включва и неговата колежка Дивна.

За първи път Дамян Попов споделя със зрителите на телевизия “Планета” за своето детство – годините, изпълнени с игри, закачки и много музика…

“Моето детство е белязано единствено и само с много музика, разказва певецът в рубриката “От моето детство” – Още в детската градина се появи тази моя любов към песните. Когато човек израсне в една много музикална среда, каквато беше моята, няма как тя да не предопредели неговия път. Майка ми много обичаше световни поп икони като Madonna, Whitney Houston, Kim Wilde, от друга страна баща ми обичаше рок стила и съответно се слушаше Deep Purple, Queen. Той беше моряк и носеше много грамофонни плочи от чужбина. Ние имахме хубава уредба, грамофон с дигитална игличка и звукът беше с много добро качество за времето. Тогава започна да се формира музикалният ми вкус.”


С тръгването на училище, Дамян започва да свири на пиано. Разучава ли някоя песен, първо я изсвирва на пианото, репетира и така се подготвя преди да влезе в студиото.

“Мога да кажа, че поп музиката беше моят път, продължава певецът - Независимо, че във времето имах възможност да опитам много стилове, независимо, че имах възможност да се докосна много силно, както до класическата музика, така и до фолклора, тъй като съм завършил Музикално училище, моята най-голяма любов си остана поп музиката.”


Въпреки това в годините като ученик в Музикалното училище в Добрич, Дамян започва да пее и фолклор.

“Имахме вокална формация, спомня си певецът – Пеехме и фолклор и то по начина, по който го обичам – с фолклорни обработки, многогласни, с много преплетени гласове. И си спомням една песен, която трудно записахме, имаше толкова много преплитане на гласове, толкова сложна хармония, с толкова сложни вокали в нея, че ни трябваха седем – осем месеца, за да я научим. Това беше песента “Бре, Петрунко”. Точно тази песен бе повод и за първото ми идване в София, преди 15 – 20 години беше, свързано с един фолклорен фестивал – “Орфеево изворче”, на който изпяхме “Бре, Петрунко” и спечелихме първо място.”

Днес Дамян Попов рядко се връща в детските и ученическите си години, но винаги, когато дори за секунда се отскубне от ежедневието си и се сети за някой спомен от онова време, му става много хубаво, защото, както самият твърди:

“Тези години са основата и причината да съм постигнал това, което съм днес!”

КАТЕГОРИИ