Денят на българската духовност в “Бащино огнище”

Денят на българската духовност в “Бащино огнище”

На 24 май празнуваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Деня на нашата духовност, на онова, което ни е запазило като българи. Всяка година на 24 май от 1975 година насам, главата на Римокатолическата църква по традиция приема българска правителствена делегация, дошла да се поклони на гроба на Свети Кирил в Рим. Тази година, премиерът Бойко Борисов ще бъде на аудиенция във Ватикана при Негово Светейшество папа Франциск по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

В предаването “Бащино огнище” ще отбележим и друг голям празник - Св. Св. Константин и Елена, който Православната църква чества на 21 май. Доц. Костадин Нушев от Богословски факултет на СУ “Св. Климент Охридски” разказва за Константин Велики - първият християнски император на Рим, основател на Константинопол и родоначалник на Византийската империя, победоносен военачалник, предприемчив управник и прославен светец, и неговият принос за световната история и за историята на Православната църква.

Ще ви отведем на най-голямото досега 3D мапинг шоу в България, с което бе отбелязан Денят на Европа в София на 9 май. Спектакълът “Днешният ден”,  посветен на Европейската година на културното наследство и първото Българско председателството на Съвета на Европейския съюз, бе прожектиран върху фасадата на Министерския съвет в София.

Владимир Величков от оркестър “Канарите” също е гост в предаването “Бащино огнище”, но този път в качеството си на преподавател по кавал в Пловдивския университет и работата му с младите хора. В рубриката “Край огнището” ще ви срещнем с Нелина, която разказва за народните песни и албуми в своя репертоар.

КАТЕГОРИИ