Денят на храбростта в “Бащино огнище”

Денят на храбростта в “Бащино огнище”

Още от своето създаване Българската армия отбелязва Гергьовден като Ден на храбростта. С указ No1 от 1 януари 1880 г. Княз Александър Батенберг учредява военния орден “За храброст” по подобие на руския “Свети Георги”, с който се удостояват извършилите подвизи на бойното поле, а от 9 януари същата година се постановява честването на празника. В навечерието на 6 май “Бащино огнище” отвежда своите зрители в Националния военноисторически музей в София, за да ги запознае с двете най-големи военни отличия: орден “За храброст” и “За военна заслуга”.

По традиция и тази година на Гергьовден вратите на Музея ще бъдат отворени за посетители от 10:00 до 18:00 часа - вход свободен и всеки може да съпреживее войнишкия бит. Желаещите могат да опитат от сготвената във военна кухня боб чорба, да влязат в част от военните експонати - бронетранспортьори, самолети, военна техника, могат да застанат на пулта за управление на ракетен комплекс или да надникнат в кабината на МиГ 21 Бис. НВИМ предлага и най-новата си изложба “Враг - приятел”, с която представя отношенията на Третата българска държава с Великите сили - Турция, Русия и Германия.
Специални гости в предаването са имениците - Гергана и Георги Янев, които споделят своите най-вълнуващи спомени за празника.

КАТЕГОРИИ