Еньовден със Славка Калчева в “Бащино огнище”

Еньовден със Славка Калчева в “Бащино огнище”

Лятото започна, а заедно с това и многото летни празници, които народът ни почита. На 24 юни е Еньовден, а само няколко дни по-късно - и Петровден. Имениците – изпълнители на български фолклор не са един и двама, песните за тези празници, също са многобройни. За всичко това ще стане дума в новия брой на “Бащино огнище”.
Предаването за традиции и обичаи ще започне с разходка в Архитектурно-етнографския комплекс “Самоводската чаршия”, в сърцето на старопрестолния Търновград. Това уникално кътче привлича гостите на града с автентичната си атмосфера, съхранена през годините. Тук могат да се видят реставрирани и адаптирани възрожденски или следосвобожденски къщи от втората половина или края на XIX в. с характерната за търновския стръмен терен раздвижена архитектура.
На 24 юни, Еньовден, по традиция на улицата на занаятите се отбелязва празника на лятното слънцестоене и билките. На Еньовден от лековитите треви се свива венец. Според народните вярвания, билките в него трябва да са 77 и половина, колкото са и болестите. Венецът трябва да е кръгъл “като слънцето”, билките да са завързани с червен конец и всеки да се провре през него - за здраве.
Много се песните, посветени на Еньовден, в програмата на телевизия “Планета Фолк”. Една такава специална песен има и Славка Калчева.

“През миналата година заснех моята песен “Еньова моме”, посветена на този хубав празник - казва певицата - За снимките избрах красиво кътче на Странджа. Знам, че на Еньовден билките са най-лековити и се берат преди изгрев слънце. Билките, които аз използвам са жълт кантарион, бял равнец, риган. Преди време бях на гости на една приятелка в Котленския балкан и тя ме заведе в едно много хубаво селце - Скала, за да берем билки и ми показа доста, които не познавах. Аз наистина вярвам, че за всяка болка има билка. Имам и книга за билките, която често разлиствам и ползвам. Мога да споделя, че преди време имах сериозен здравословен проблем и да го реша ми помогна един билкар от Драгалевци. Сигурна съм, че аз се излекувах с неговите билки. Вярвам, че билките наистина лекуват, само че, трябва малко повече време да се пият и да се прояви постоянство”, споделя Славка Калчева.

КАТЕГОРИИ