Христо Косашки представя програмата “За тебе, либе”

Христо Косашки представя програмата “За тебе, либе”

Христо Косашки анонсира песните от своята фолклорна програма “За тебе, либе” в новия брой на предаването “Бащино огнище”. Това са песни, заснети в красиви кътчета на родния му Луковит.

“Песен, която носи емоционален заряд за мен е “Чиканчево” - споделя Косашки. - Тя е посветена на селото на моята майка, което свързвам с детството си.”

Китка от две северняшки песни “Месила баба, готвила” и “Мамина Пено” Христо Косашки също свързва с детските и юношеските си години.

“Тези песни са от фолклорната област към която принадлежа - споделя певецът - В Тетевен дори “Мамина Пено” е нещо като химн на града. Тя е от репертоара на големия народен певец Борис Машалов. Когато изпълнявам тези песни, виждам, че се харесват, хората танцуват, вият се хора и това ми е изключително приятно.”

Много настроение носи и песента “На хорото”.

“Това е песен, която вдига на крак всеки, на който и сърцето му играе – с усмивка казва Христо Косашки – В България хорото е много красиво, нещо истинско като преживяване. За мен е чест и удоволствие да работя с екипа, създал тази песен – текста е на Борислав Мирчев, музиката на младия музикант Мартин Антонов, а аранжимента на Пламен Велинов!”

Във фолклорната програма има и песен, посветена на героите на България, със заглавие “Герои”. Патриотичните песни имат специално място в репертоара на певеца.

“За тебе, либе” е заглавната песента, на фолклорната програма - продължава представянето на песните си Христо Косашки - Тук също присъства духа на северна и северозападна България, който много силно се пресъздава от духовата музика, която отличава северняшката фолклорна област от всички останали. Радвам се, че имам такава песен, която успява да повдигне настроението на хората.”

КАТЕГОРИИ