Изкуство под открито небе в “Бащино огнище”

Изкуство под открито небе в “Бащино огнище”

Предаването “Бащино огнище” започва от Моста на влюбените край НДК, емблематично място за столичани, запазено за изкуство под открито небе. В момента тук е подредена фотоизложбата “Истории в контекст”. Проектът представя 26 въздействащи, цветни фотографии и текстове, които провокират публиката към размисъл върху палитрата от теми, които животът или нашият “контекст” поднася.

Оригиналният проект, по идея на писателя Раймондо, е визуално интерпретиран от фотографа Маргарита Русева по един авангарден и същевременно чувствителен начин. 
В  Етнографския музей в София ще разгледаме облекла от Република Сръбска, обшити по една от най-старите традиции на Балканите. Змиянската везба е сложна техника с употребата на един цвят конец, черен или син. Любопитно е, че цветът на конците, с които се изработва Змиянската везба, се извлича от билка, която расте единствено в този регион.

И ако няколко века по-рано синята украса по ръкавите и забрадките е показвала общественото положение, то днес старинният мотив върху абитуриентските рокли и бижутата е израз на оригиналност. През 2014 г. изработката на Змиянската везба е вписана в Представителния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Ще ви разкажем как посрещнаха лятото най-обичаните оркестри от музикална компания “Пайнер” и с какви нови песни ще зарадват своите почитатели през най-топлите месеци. Поканили сме Васил Вълканов в рубриката “От моето детство”, който признава, че любовта към фолклора и народната носия винаги са били част от неговия живот. Ивелина Колева пък носи поздрави от своя роден край – Златна Добруджа.

“Пожелавам на всички едно прекрасно, емоционално и зареждащо лято. Починете си добре, за да има какво да разказвате през есента и да имате хубави спомени”, казва певицата.

КАТЕГОРИИ