Как Галена посреща Гергьовден – в новия брой на “Бащино огнище”

Как Галена посреща Гергьовден – в новия брой на “Бащино огнище”

Големият християнски празник Гергьовден – Ден на храбростта и празник на Българската армия е акцент в новия брой на “Бащино огнище”.
Фолк дивата Галена споделя, че винаги с нетърпение очаква хубавите пролетни празници – Великден, Гергьовден.

“Обожавам нашият фолклор. Един ден си припявах песента “Гергана, пиле шарено” и си казах: “Наближава Гергьовден. Защо да не възродя тази прекрасна песен, която не е автентичен фолклор, а е авторска на Александър Райчев и Бинка Добрева. Това са музиканти, с които аз съм израстнала и те са били мои идоли. С малко страхопочитание пристъпих в началото, разбира се и с уважение към тях. Благодаря им, че ми позволиха да изпея тази песен в нов вариант”, разказва певицата в новия брой на “Бащино огнище”.

“Гергана, пиле шарено” ще влезе в предстоящия фолклорен албум, за който Галена говори от година, но все още няма достатъчно време за да го реализира по най-добрия начин. Разбира се това ще стане по-бавно, но ще бъде на ниво.
По повод Гергьовден, Галена споделя: “Кръстена съм на моята баба Гинка. Рожденото ми име е Галина. Брат ми пък се казва Генчо. Празникът у нас е много голям. Хубаво е да имаме поводи за празници и да се събираме повече”.
Камерите на предаването ще отведат зрителите в Националния военноисторически музей за да разгледат уникалната външна експозиция. Малко европейски музеи притежават на едно място толкова разнообразна колекция от военна и танкова техника.
Сред най-съкровените мелодии, създадени от нашия народ, са бойните маршове. За тяхната история и непреходност разговаряме с Главния диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър – майор Ради Радев.

КАТЕГОРИИ