Концертът на Ивана в Молдова и Денят на хумора и шегата – акценти в новия брой на “Бащино огнище”

Концертът на Ивана в Молдова и Денят на хумора и шегата – акценти в новия брой на “Бащино огнище”

“Бащино огнище” отбелязва Деня на хумора и шегата 1-ви април с хумористични народни песни от репертоара на народните изпълнители на Музикална компания  “Пайнер”. Етномузикологът доц. д-р Венцислав Димов коментира чувството за хумор в старите българи, заложено в много народни песни.

“Хуморът е диалог, хуморът е споделяне на визия за света и то със светло чувство – казва доц. д-р Димов - Усмивките на българина са заложени и във  фолклора. Не можем да отделим хумористичните народни песни като някакъв самостоятелен дял, защото те са част от различни функционални цикли. Българинът пее  хумористичните народни песни и по време на ритуалите. Няма сватба без хумор. Днешният модерен празник 1-ви април не е съществувал като такъв в традицията, но се е знаело например, че на Бабинден всички жени стават царици и чрез хумора и сарказма могат да упражняват властта си”.

Зрителите ще чуят хумористични народни песни в изпълнение на оркестър “Канарите” и оркестър “Пловдив”, Виевската фолк група, Иван Дяков, Христо Косашки, Поли Паскова и Здракво Мандаджиев.
В края на март Ивана бе специален гост на бесарабските българи в Молдова.
В рубриката “Песен без граници” зрителите ще станат съпричастни, както на част от концерта на нашата звезда в град Тараклия, така и ще научат любопитни неща за  този град в Молдова, който е основан през 1813 г. от български преселници . Бесарабските българи имат големи сърца, изпълнени с родолюбие и патриотизъм. През годините те са успели да съхранят българските традиции и обичаи, и да закърмят с тях своите деца.

КАТЕГОРИИ