Лятото започва в “Бащино огнище”

Лятото започва в “Бащино огнище”

Днес е най-дългият ден в годината. На 21 юни в 18 часа и 54 минути настъпва астрономическото лято. Неговото начало е изпъстрено с много хубави празници. В нощта на 23-ти срещу 24-ти юни в народната традиция се отбелязва Еньовден – най-магичният и витален ден през годината, ден на слънцето, изпълнен с надежда и вяра в добрите сили на природата, ден за прозрения и равносметка. На 24 юни Православната църква чества рождението на Св. Йоан Кръстител, който покръстил Божия син във водите на река Йордан. Това е поводът да поканим в “Бащино огнище” Славка Калчева, за да представи своята песен “Еньова, моме”.

“Песента е по текст на ямболската поетеса Татяна Атанасова, а музиката е моя. Избрах това стихотворение, защото много ми хареса, а и нямах песен за Еньовден. На празника станете рано сутринта, преди изгрев слънце и си наберете хубави билки“, казва певицата.

В началото на лятото американският президент Доналд Тръмп номинира за извънреден и пълномощен посланик на САЩ в България г-жа Херо Мустафа от Калифорния. Музикални посланици на България пък в Америка все по-често са звездите на музикална компания “Пайнер”.

През 2016 година Райна направи впечатляващо турне в САЩ и Канада. Тя беше специален гост на големия български събор в Чикаго. През последните години все по-голям е интереса на нашите сънародници зад граница към фолклора и българските традиции. В началото на годината Ивелина Колева беше на своето първо турне в САЩ и Канада, което премина при изключителен успех. След нея на презокеанско турне заминаха Ивана и Иван Дякови, а един от най-емоционалните им концерти отново беше пред българската общност в Чикаго, която е най-многобройна.

Организаторката на българските изяви в Америка, Петя Романова, обяви концертната програма за предстоящата есен. На 14 септември, Кръстовден, специален гост в Чикаго ще бъде Анелия. Певицата ще изнесе и втори концерт там на 28 септември. За 30 ноември е обявен концерта на Галена и Фики, също пред голямата българска общност в Чикаго.

Ще ви отдведем в полите на Витоша, където има красива градина, царство на розите. Това е Розариума, част от ботаническата градина на БАН. Зрителите ще се насладят на царицата на цветята – розата, която ни радва с цветовете и аромата си.

Веднага след това се пренасяме в Долината на розите, в компанията на фолклорния дует Сестри Диневи, които са гости “Край огнището” и представят видеото на новата си песен “По розобер”, снимана в красивата долина.

КАТЕГОРИИ