Малък Сечко властва в “Бащино огнище”

Малък Сечко властва в “Бащино огнище”

Месец февруари, популярен сред народа като Малък Сечко, е изпълнен с много празници и народни обичаи. Това провокира екипа на “Бащино огнище” да посвети новия си брой на Св. Харалампий, който почитаме на 10-ти и Трифон Зарезан, който народа отбелязва и на 14-ти. Именно обичаят за зарязване на лозята и култът към бог Дионисий са водеща тема в най-новата изложба “Градус°-БГ” в Етнографския музей в Пловдив. “Бащино огнище” ще представи двете страни на Трифон Зарезан – традициите, пренесени през вековете и шегите и закачките, вследствие на опиянението от хубавото вино.
В рубриката “От моето детство” Янко Неделчев ни връща в най-хубавите си години и първите песни, които е запял като малък – “На сърце ми лежи”, “Лиляно, моме” и “Йовано, Йованке”. В ученическите си години певецът създава и оркестър, с който изпълняват популярни и обичани македонски песни. Много от мелодиите на своето детство той все още не е записал в звукозаписно студио, но не крие желанието си скоро да направи това.
В новия си брой предаването за традиции и новаторство ни отвежда и до най-стария ски център в България – Алеко. Витоша е особено гостоприемна през зимата, покрита със снежно бялата си премяна, но въпреки това и доста опасна. Как да бъде нашата разходка в планината приятна и сигурна ни съветват от Планинската спасителна служба.
Финал на “Бащино огнище” поставят Надя и Атанас Стоеви от обичания оркестър “Канарите”, които споделят със зрителите своите впечатления от разходката си в Испания.

КАТЕГОРИИ