Мария Петрова се връща в детството в “Бащино огнище”

Мария Петрова се връща в детството в “Бащино огнище”

Тази седмица предаването за традиции и фолклор, “Бащино огнище”, ни среща с обичаната изпълнителка на стари градски песни, Мария Петрова. Тя пък ни отвежда в своето безгрижно детство:

“Със сестра ми имахме прекрасно детство, пеехме, танцувахме, тя свиреше на китара – спомня си певицата – но тогава повече ме вълнуваха танците. Когато бях на 4 години играхме ръченица и след края на танца завесата се спусна, но аз излязох пред нея и отново заиграх, и запях “Мъри бабо, гърбава”. Публиката се изправи на крака и получих много аплодисменти. Никога няма да го забравя. Наистина обичах да танцувам и мечтата ми бе да бъда като Айседора Дънкан.”


Мария Петрова не крие, че освен детски и училищни песни, в нейния дом са се слушали и стари градски шлагери, любими на нейните родители. Най-силно впечатление в нея е оставила песента “Не чакай ти, душа любима, при тебе да се върна аз”, затова и до днес певицата смята, че това е старата градска песен с най-прекрасния текст.

Освен Мария Петрова в “Бащино огнище” гостува още и Екстра Нина само дни след нейния рожден и имен ден.
Зрителите ще видят още как в столицата бяха запалени светлините на Коледната елха пред НДК и как бе отбелязана годишнината от рождението на големия български писател Йордан Йовков – с изложба на снимки и документи от държавните архиви в Столичната библиотека.

КАТЕГОРИИ