Мария и Магдалена Филатови, Илиян и Пепи Христозова в “Бащино огнище”

Мария и Магдалена Филатови, Илиян и Пепи Христозова в “Бащино огнище”

С какви занимания са били изпълнени дните на зимните месеци в живота на българката в стари времена ще научат зрителите на “Бащино огнище”.
На 20 януари в много селища на страната, по стар стил, честват Ивановден. Пепи Христозова разказва как посрещат празника в нейното семейство, където имениците са двама:

“За мен Ивановден е много важен празник – споделя певицата – На този ден празнуват баща ми, който се казва Иван и племенницата ми Ивет. За нас празника започва още от предния ден – Йордановден. На трапезата винаги присъства ръчно направеният от майка ми хляб и вкусни гозби. На имен ден не се кани. За нас е истинско щастие, когато къщата ни се напълни с радост и с хора. Знаете, в едно музикантско семейство щом има гости, щом има празници, има и хубава музика. Баща ми свири, ние пеем. Благодаря му от сърце, че ми е показал пътя към музиката.”

В рубриката “От моето детство” гостуват Мария и Магдалена Филатови.

“Изгряла е месечинка” е песен, която знаем от малки, учехме я в училище. Грабна ни с интересния текст и страхотната си мелодия. Пеехме си я и вкъщи. Записахме я сега, като професионални певици. Тази любима наша песен стана заглавна на третия ни самостоятелен албум”, споделят близначките.

Илиян също е гост в “Бащино огнище”. Въпреки, че е един от най-обичаните поп фолк изпълнители, той с любов изпълнява и народни песни. Това се случва по-рядко, обикновено, когато е при българи зад граница.

“Баща ми е от град Котел и съм закърмен с народната музика. Въпреки, че не я изпълнявам често, аз я усещам, има я в сърцето ми, в душата ми”, с усмивка споделя Илиян.

В детските си и ученически години Илиян по-скоро е свирил народни мелодии, но не му е проблем да запее. И го прави с акапелно изпълнение на популярните народни песни - “Йовано, Йованке” за всички, които са именици през януари и “Мъри, Стано” - специален поздрав за зрителите на “Бащино огнище”.

КАТЕГОРИИ