На Гергьовден с Нелина, ВФГ и формация “Паскалев - Пловдив” в “Бащино огнище”

На Гергьовден с Нелина, ВФГ и формация “Паскалев - Пловдив” в “Бащино огнище”

Една от най-красивите народни песни “Заблеяло ми агънцe”, останала завинаги в българската фолклорна съкровищница вече е в репертоара на Нелина. Певицата я записа и засне видеоверсия в навечерието на големия християнски празник Гергьовден.
В “Бащино огнище” Нелина представя песента и споделя емоциите, свързани с нейното реализиране.
В рубриката “От моето детство” солистите на Виевската фолк група си спомнят песни, от детските си години.

“Аз съм от Тракия, но всички ме свързват с Виевската фолк група. Първата песен, за която си спомням, е тракийска и съм я научила от моя преподавател в ученическите ми години. Тя се казва “Мъри, Ивано”, казва солистката Димитрия Николова.

Песента, за която си спомня Нели Узунска не е от родния й родопски край, а от Северна България и е много популярна от репертоара на Борис Машалов. Това е “Мятало Ленче ябълка”, която Нели записва в първите години като солистка на ВФГ. След нея зрителите ще чуят и коя е любимата песен на най-новото попълнение в оркестъра, Стефан Мерков, който е кореняк родопчанин. Още от детствто си той е запленен от хубавата родопска музика, а специална за него и до днес остава песента “Ой, мале, мале”, която ще чуем в негово изпълнение.
В рубриката “Край огнището” тази седмица гости са Иван Паскалев, ръководител на формация “Паскалев – Пловдив” и солистите Ивелина Денкова и Данчо Тупаров.
Зрителите ще се насладят освен на песни на формацията, реализирани в последната година, така също и на съвместния им проект със Здравко Мандаджиев “Сватба голяма”. Премиерно музикантите представят заснетата преди броени дни, с дуета Калина и Невена, песен със заглавие “Русата и черната”.

“През тази година – споделя Иван Паскалев – лично аз съм си поставил за цел да завършим един няколкогодишен цикъл и да издадем поредния си албум. Истината е, че трябва да правим хубава музика, хубави песни, които да се харесват на вас, слушателите и зрителите! Вие сте хората, за които свирим, за които се трудим с желанието да ви доставим поне малко удоволствие и радост”.

КАТЕГОРИИ