Най-магичният ден през годината в “Бащино огнище”

Най-магичният ден през годината в “Бащино огнище”

На 24 юни e Еньовден, най-магичният и витален ден през годината. На този ден Православната църква чества рождението на Св. Йоан Кръстител, който покръстил Исус Христос във водите на река Йордан. Вярва се, че на Еньовден билките са най-чудодейни, че всяка магия хваща и всяко баяние се сбъдва, а който се окъпе в еньовската роса, си изгражда преграда срещу болестите през цялата година.

Набраните на Еньовден билки трябва да са “77 и половина” - за всички болести и за “болестта без име”. С тревите и цветята, набрани на празника, се увива голям еньовски венец, през който всички преминават за здраве. Девойките пеят песни и правят ритуална обиколки по улиците и полята, като отправят молитви към Свети Еньо за здраве и плодородие през цялата година.
На Еньовден професионален празник имат  фармацевтите и фитотерапевтите - наследниците на някогашните знахари.

С предаването “Бащино огнище” ще ви отведем в Националната художествена галерия, където е подредена изложбата “Българското възраждане в изкуството - От иконата до светския портрет”. През произведенията на изключителните ни зографи и първите ни светски художници е представена една от най-рядко изследваните епохи в културата на България.

Нелина е на гости в рубриката “От моето детство”, където говори за своята най-голяма детска страст, а именно рисуването. Тя показва и любопитни творби от този период. Срещата “Край огнището” този път е с Веселин Маринов. Певецът разкрива подробности за предстоящото си традиционно Лятно турне, както и за четвъртото издание на фестивала “Полските щурчета” в началото на септември.

КАТЕГОРИИ