Народните песни са част от българската духовност

Народните песни са част от българската духовност

В навечерието на 24 – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост Росица Пейчева е гост в “Бащино огнище”. Талантливата изпълнителка споделя, че е горда с това, че изпълнява български народни песни, които са част от нашата духовност и винаги са подкрепяли българина, особено в най-трудните му моменти.
Като народен изпълнител, Росица Пейчева, е имала възможност многократно да се срещне с българи, живеещи и работещи зад граница. Радва я факта, че те са запазили своите традиции, празници и носят в душата си България и българската народна песен. Певицата е очарована от срещата със самодейни танцови състави в Лондон, където гостува наскоро по повод Великденските празници.

“Това са момичета и момчета, които танцуваха от цялата си душа, които не жалеха сили и се отдаваха на танца. Танцуваха от все сърце! Впечатлиха ме и прекрасните им народни носии, изработени специално за тях в България”, разказва Роси.

Росица Пейчева е горда и с факта, че се занимава с педагогическа дейност. Това й дава възможност да работи с деца и да ги учи да изпълняват български народни песни.

“Аз се гордея с моите ученици! Част от тях вече се занимават професионално с народно пеене. Моя ученичка, с която продължавам да работя, преди няколко години спечели “България търси талант”. Но дори и да нямат такова развитие децата, аз се радвам, че благодарение на моето обучение, те са се докоснали малко по-дълбоко до нашия фолклор. Винаги съм казвала, ще го кажа и сега, хората, които се занимават с българска народна музика носят друга душа!”, споделя певицата.

снимки: Иван Иванов и личен архив

КАТЕГОРИИ