Небесният покровител на България в “Бащино огнище”

Небесният покровител на България в “Бащино огнище”

Днес честваме Деня на Свети Иван Рилски – Чудотворец, небесният закрилник и покровител на българския народ. Тази година се отбелязват 115 години от създаването на Софийската духовна семинария, която също носи името на светеца. Това е повод в “Бащино огнище” да се срещнем с нейния ректор, архимандрит Пахомий. Учебното заведение е наследник на Самоковското духовно училище.

Строежът на сградата е започнал през 1902 г. с полагането на първия камък от княз Фердинанд. По време на Балканската и Първата световна война пансионът на Семинарията е използван за военна болница. През 1950 г. учебното заведение е преместено в Черепиш, близо до Черепишкия манастир, а сградата му става Дворец на пионерите. През 1990 г. Семинарията се завръща отново тук.

“Бащино огнище” ще отведе своите зрители и до крепостта Хисарлъка, разположена на едноименния хълм над град Кюстендил. Според древна легенда, римският император Улпиус Траян, който страдал от тежка кожна болест, измил лицето си с животворната вода тук и раните му изчезнали. В чест на това тай наредил: “От днес нататък този град с лековити извори ще носи името Пауталия (Изворен град)“.

Предаването за традиции и новаторство ще ви разкаже за трите юбилейни концерта на Янко Неделчев, посветени на неговата 20-годишна творческа кариера, както и за гостуването на Райна в Испания. Изпълнителите на телевизия “Планета Фолк” показаха, че с песните си могат да отворят сърцата на публиката за добри дела. Те помогнаха на своя колега Деян Митев да събере необходимите средства да лечението на своя син Александър. Певецът благодари от сърце на музикална компания “Пайнер”, на своите продуценти, колеги и приятели, които се включиха и подкрепиха каузата. Събраните средства са 22 500 лв. 

Росица Пейчева е на гости в рубриката “От моето детство”, а голямото интервю тази седмица в “Бащино огнище” е с фолклорния дует Калина и Невена.

КАТЕГОРИИ