Нелина: Закърмена съм с българската народна музика и винаги ще я нося в сърцето си

Нелина: Закърмена съм с българската народна музика и винаги ще я нося в сърцето си

Пореден скандал, тиражиран в пресата, се опита да очерни музикална компания “Пайнер“ и един от нейните емблематични изпълнители – Нелина. Народната певица Гуна Иванова обвини Нелина, че е посегнала и записала песента “Българийо, майчице свята“, за която претендира, че държи правата за музиката и текста. Отговорът на Нелина не закъсня и по този казус е категоричен:

“За 2 години 180 000 гледания на “Българийо, ти майко свята” на Нелина, срещу 65 000 за 6 години, в изпълнение на Гуна Иванова! Това е оценката на Нейно Величество публиката в YouTube! Факт! Ето това е най-вероятната причина за изригването и откровените лъжи по мой адрес от Гуна Иванова в интервю за наш вестник. От цялото интервю нямаше ли нещо по-интересно за нея, та аз се оказах в заглавието на статията?! Колко жалко! Така ли се рекламира концерт? На чужд гръб? Ей това е творческо безсилие”, написа Нелина в своята официална страница във Фейсбук.

В интервю за телевизия “Планета“ преди време певицата подробно разказа историята на песента “Българийо, ти майко свята“ и как тя е решила да я изпее, след като всичко е било уредено между “Пайнер“ и правоносителите на музиката и текста.

“Авторските права на всяко произведение са притежание на авторите му, а изпълнителите откупуваме правото да го изпълняваме – уточнява Нелина и продължава – Гуна май е “забравила”, че не е написала нито музиката, нито текста на песента. Ние с моите продуценти, музикална компания “Пайнер“, подписахме договор с автора на текста – Веселин Маринов - Змея (на когото от тогава Гуна се сърди и не вдига телефона) и наследницата на автора на музиката Соня Балевска (Светла й памет) – Виолета Стилияну от 2016 г.“

“За песента “Българийо, ти майко свята” не бях чувала, преди мои почитатели да поискат да я възродя (както “Алени звезди” и ” Пиринска младост” преди това). Дадоха ми оригинала на касета в изпълнение на Соня Балевска от 1994 г. и аз се влюбих в нея! Издирихме авторите, уредихме правата и тогава издадохме песента. Във всяко интервю съм ги споменавала с благодарност, защото за мен тази песен е велика, достойна за химн! Публиката става на крака и се просълзява, когато я слуша! Тази песен не може да се нарече комерс, г-жо Иванова! България никога не е била и няма да е комерс за мен! Жалко, че за Вас е така! Лъжата не е добра реклама и никога няма да бъде на мода! За Ваше сведение пея народна музика откакто се помня, а във всеки мой албум винаги е имало народни песни, защото съм закърмена с тях и защото публиката го е искала от мен! Да живее България!“

КАТЕГОРИИ