Невена: Когато облека носия, в мен се заражда чувство на патриотизъм и гордост

Невена: Когато облека носия, в мен се заражда чувство на патриотизъм и гордост

В рубриката “От моето детство“ тази седмица гостува Невена от фолклорния дует Калина и Невена. Младата певица разказва както своите детски спомени, така и за първата народна носия, която облича като ученичка.

“Един от хубавите ми детски спомени е свързан със заснемане на музикална програма в Стария град, заедно с квартет “Пеперуда“, в който участвах. Тогава за първи път облякох народна носия. Песента, която заснех беше една моя любима народна песен “Притури се планината“ на Стефка Съботинова. Точно на Хисар капия си спомням, че имаше много сняг, но баташката носия, с която бях облечена, ме предпази в големия студ. Тогава за първи път разбрах какво е чувството да сложиш автентичен народен костюм върху себе си. Той на секундата те връща към миналото, разказва за корените си и наистина чувството да носиш такъв тежък костюм, който едно време е предпазвал от студ и дъжд, е невероятно“, разкрива Невена.

Тя обеснява пред камерата, че сукманът на баташката носия е съставен от четири пласта вълна и е черен на цвят. Ризата е от ленено или памучно платно. По самия сукман има гайтани, а по ризата може да се забележи дантела. Яката също е от дантела и мъниста. Потъмняването на костюма и премахването на голяма част от украсата е станало след Априлското въстание, а преди това костюмът е бил доста по-богат.

“За мен наистина е удоволствие да притежавам този баташки костюм, който е свързан с моите корени. Както и друг път съм казвала, моите баба и дядо са от Батак и винаги, когато облека тази носия, в мен се заражда чувство на патриотизъм и гордост. Да носиш автентичен народен костюм е едно истинско богатство, което те връща към миналото“, споделя още изпълнителката.

Тя завършва с думите, че несъмнено всеки българин, който облече носия, няма как да не усети разликата и да не се чувства горд.

КАТЕГОРИИ