Николай Славеев: Щастлив съм, че все повече млади хора проявяват интерес към фолклора

Николай Славеев: Щастлив съм, че все повече млади хора проявяват интерес към фолклора

Николай Славеев е изпълнител, който успява да докосне с песните си всяко българско сърце, да събуди патриотичния дух и гордост у нашите сънародници, както в България, така и по света. Певецът често е наричан “Славеят на Родопите”, заради майскорското си и въздействащо изпълнение на фоллорни мелодии от тази област. Николай Славеев, който родом е от Сърница, е закърмен с родопската песен и неведнъж е изказвал мнение, че в Родопите има някаква особена магия, която зарежда хората със сила.

“В България навсякъде има фолклор, но родопската гайда и родопската песен масово са харесвани. Когато една песен е създадена в планината, тя е изстрадана и измъчена. Много често е и по действителен случай. Планината разказва за заветите на хайдутите и войните, които са се водили. Затова и най-силната песен е родопската. Затова и хората са избрали “Излел е Дельо хайдутин” да бъде изстреляна в космоса”, разкрива певецът в свое интервю за в. “Хоровод”.

Той разкрива, че на изпълнителите се пада отговорната задача да предават творчеството си на младите хора, за да може българският фолклор да се съхранява за поколенията.

“Напоследък положението е доста добро! Все повече виждам млади хора сериозно да играят по хоротеките. Проявяват интерес и това много ме радва. Преди година бях в Лондон с моя бенд и научих, че в английската столица има около 20 танцови фолклорни формации. Те не са професионалисти, но са българи. Това ми показа, че се интересуват от фолклора ни. Бумът с аматьорските танцували школи не е само в чужбина, но и в България”, споделя впечатленията си Николай Славеев.

В последните години той предпочита да работи с оркестър, защото така се създава една по-пълна музикална картина и самата изява е по-оригинална и въздействаща за публиката - “хората се хващат на хорото, развяват знамената, оркестърът свири, а аз пея с часове”, описва с думи тази картина Николай Славеев.

КАТЕГОРИИ