Оркестър “Канарите” представят новия си албум в “Бащино огнище”

Оркестър “Канарите” представят новия си албум в “Бащино огнище”

В новия брой на предаването Надя и Атанас Стоеви представят песните от поредния 22-ри албум на оркестъра със заглавие “Стилът си има име – Канарите”.

“42 години са доста дълъг период, в който “Канарите” са на музикалната сцена – започва Надя Стоева – Но за да бъдеш обичан, за да бъдеш популярен, ти трябва непрекъснато да създаваш, да правиш музика, от която хората имат потребност. Още преди да е създал оркестър “Канарите”, Атанас Стоев прави своя музика, създава текстове”.

Ръководителят на формацията допълва, че с този 22 албум той и колегите му държат отново на своя запазен стил, на своите песни, които хората обичат да слушат по този начин.

“Всеки слушател сам ще открие своята песен - за съдбата, за любовта, за всичко, което се случва в живота. Надявам се, че от този сбор от песни и инструментални изпълнения всеки ще хареса нещо и ще разпознае стила на “Канарите”. Затова и албумът е точно с това заглавие - “Стилът си има име – Канарите”, разказва Атанас Стоев.

Той разкрива и една от тайните за успеха на своя оркестър, а именно дългогодишната екипна работа на инструменталистите и солистките, които са обединени от любовта към музиката и изкуството.

“Ние, като екип, работим от дълги години. Христо Вълев – кларинетиста, който свири и на гайда, е от 20 години при нас. Владо Величков – кавалджията – от 18 години, Митко и Снежана Доневи са 12 години с “Канарите”, моите синове Стоян и Атанас Стоеви – и двамата са в оркестъра. В това е успеха на “Канарите”! Върху тази стабилност се гради всичко. Това е отборна игра. Всеки трябва да бъде така сработен, че да усеща дишането на колегата си. Всички в оркестъра са с много добро музикално образование. Повярвали са в мен и в този път, по който ги водя толкова много години. При нас има ред, правила, компромиси, търпение и много упоритост!”, казва маестрото.

“Ние работим заедно, но и в личния живот сме заедно – допълва Надя Стоева – Проблемите на всеки един от изпълнителите в оркестър “Канарите” засяга и всички останали. Всеки наш делник е и празник. Заедно сме и на най-хубавите празници и в делниците. Когато има нещо да решаваме – имаме и трудни задачи, имаме и добри моменти, отново сме заедно. Може би това има най-голямо значение, за да усетят хората колективизма, да усетят доброто и позитивно отношение между нас”.

Солистката на оркестър “Канарите” споделя убеждението си, че българският език, шевицата и българската песен са запазили идентичноста ни и са ни съхранили.

“Сигурни сме, че занапред в годините, каквото и да се случва ще я има България, ще го има българският силен дух и българската народна музика и песен - казва Надя Стоева, а за финал на разговора Атанас Стоев се включва и допълва - Много песни сме изпяли, много народ сме видяли, много булки сме венчали, много хора сме изсвирили. По едно време – аха да минем в друг модел. Обаче, българската кръв не се поддава на всичко модерно. Хорото ще остане енергията, която дава на българина да запази своята едентичност, своя род и своята душевност. Навсякъде вече младите хора поемат хорото, поемат фолклора, поемат народната песен. А това значи - ще ни има, ще пребъдем, ще съществуваме и ще се развиваме!”.

КАТЕГОРИИ