Песните от детството на Надя Стоева

Песните от детството на Надя Стоева

Солистката на оркестър “Канарите”, Надя Стоева, си спомня за песните от своето детство в новия брой на предаването “Бащино огнище”.

“От мъничка обичам българската народна музика и българския фолклор - разказва певицата - Родителите ми усетиха това и ми купиха малко 12-басово акордеонче. Мина време и когато бях в пети клас вече ми купиха по-голям, 48-басов акордеон и ходих на уроци. Не можах да стана акордеонистка, но за щастие съдбата ме срещна и до днес живея с един от най-обичаните акордеонисти на България, моят съпруг и ръководител на “Канарите”, Атанас Стоев.”

Надя Стоева споделя в рубриката “От моето детство”, че от малка пее народни песни, а за кратко е била част от хор “Бодра смяна”. Песните, които си спомня и до днес, обаче са тези, които са пеели нейните баби и дядовци.

“На едната ми баба любимата й песен беше “Я, кажи ми, облаче ле, бяло”, а от другата ми баба, която е била помощник-готвач в кухнята на Царя, пък си спомням песента “Таз вечер празнувам разлъка, скъп спомен по теб изживян...”. Между другото това е била любимата песен на Цар Борис III. Като дете винаги съм слушала народните песни по БНР и отново мисля, че не е случайност, че най-обичаният от мен оркестър и тогава беше “Канарите”.

Надя Стоева разкрива, че е колекционирала всички плочи на “Канарите” и още от малка е знаела наизуст всички техни песни.

“И ето, че вече 25 години съм солистка на оркестър “Канарите” и съм съпруга на Атанас Стоев. Благодаря, на съдбата, на Господ, че ме събра с Наско и затова, че толкова години съм част от живота на оркестъра.”

 

КАТЕГОРИИ