“Планета Фолк” събра Ивелина Колева и Здравко Мандаджиев

“Планета Фолк” събра Ивелина Колева и Здравко Мандаджиев

Две от големите имена на българския фолклор, Ивелина Колева и Здравко Мандаджиев, гостуват в “Бащино огнище”. Певецът ще ни върне в своето детство с фотоси от семейния албум, а неговата колежка е специален гост в рубриката “Край огнището”. Там тя разказва интересни подробности за своите видеоклипове, направили премиера миналата година.
На 6 май отбелязваме Гергьовден – Ден на храбростта и Българската армия, а това е поводът за срещата ни в предаването “Бащино огнище” с гвардееца на пост No1 - Калоян Донков.

“Да си гвардеец е чест и привилегия за един млад човек в днешно време. Не всеки може да се похвали с такава длъжност. Нашата работа е свързана с доста голямо натоварване. Гвардейската униформа е най-красивата и най-достойна за носене униформа, вплела в себе си националната символика. В нея са съчетани най-добрите елементи от хусарската униформа и от историческата традиция на българската държава. Най-атрактивен в униформата е гвардейският калпак, украсен с “Александровската” звезда и неизменното орлово перо - символ на гордия български дух.”


“Бащино огнище” отбелязва 142-рата годишнина от избухването на Априлското въстание от 2 май 1876 година - връх на българското Национално-освободително движение. Редица прояви ще съпътстват отбелязването на тази годишнина. На 30 април в 19.30 ч. на площада в центъра на Копривщица с тържествена заря ще започнат празниците тази година. На следващия ден в 11.30 на площад “20 април” започва спектакъла “Първата пушка” с възстановки на епизоди от Априлското въстание. Фолклорната изпълнителка Росица Пейчева ще допринесе за родолюбивия дух и патриотизъм с красиви народни песни. Националният митинг-заря ще се състои на 1-ви май от 20.30 ч. на площада в Панагюрище.

КАТЕГОРИИ