Поли Паскова сбъдна една от големите си мечти

Поли Паскова сбъдна една от големите си мечти

Лятото на 2017 година бе изпълнено с много международни изяви за Поли Паскова. За местата, където е гостувала, благодарение на хубавите народни песни, които изпълнява, певицата разказва в “Бащино огнище”:

“С гордост представих емблематични песни от нашия фолклор – казва певицата – Най-напред ще спомена фестивала в Босна “Разпжевано лето“. За мен беше чест, че бях поканена като специален гост с рецитал. Фестивалът се снимаше от най-добрата босненска телевизия и чрез сателит се излъчва в цял свят. Успях да се запозная с много колеги, участващи в този фестивал и получих много атрактивно предложение от един много популярен изпълнител - Радмило Зекич. След като се завърне от турне в Австралия ще запишем дует, който ще представим на босненската публика. Тази година, за гордост на България, успяхме да пробием с още един албум с български народни песни в една от сръбските музикални компании. Голяма част от песните бяха заснети в телевизионни версии и се посрещнаха с голяма радост, уважение и почит от техните музиканти и колеги-изпълнители“, продължава разказа си Поли Паскова в “Бащино огнище“.

За още едно интересно пътуване разкава Поли Паскова. То е до местността Малая Перешчепина в област Полтавска в Украйна.

“На това място е намерен гроба на хан Кубрат – разказва певицата – Отидох, не само от любопитство, за да видя до къде се е простирала България и колко велика е била. Отидох и защото исках по някакъв начин да поднеса своя подарък на тези  далечни българи, които са много близко до сърцето ни – те говорят езика ни, почитат традициите, пеят народните песни и играят хората ни.  За това приех тази покана, но направих една много интересна програма по пътя. Минавайки през Румъния посетих техния парламент. Неговата сграда е втора по големина в света след Пентагона. След това се запътихме към един друг град на Румъния – град Яш, който е на границата с Молдова. Така се сбъдна една от големите ми мечти да се поклоня пред мощите на българската светица – Света Петка. Нашата група имаше голям късмет, тъй като мощите се изнасят само на големи празници. Ние бяхме там на 14 септември, Кръстовден. Наредихме се на една голяма опашка. И точно, когато стигнахме до мощите на Света Петка, дойде румънският Патриарх, който положи ръка над главите ни и ни благослови. А основното, за което се помолихме цялата група, беше за България, за българския народ. Да се запази целостта на нашата държава, да се осъзнаем, духовно да израснем. Това поставихме на първо място, защото има едно поверие, че личните молитви трябва да бъдат последни, за да бъдат чути. Първо трябва да се помолим за общото. Това, което ми направи неприятно влечатление е, че беше написано, че Преподобна Петка е румънска светица, от Яш. А тя е наша, българска светица и то една от най-силните застъпници за нас, българите.“


От Румъния, Поли Паскова продължава за Украйна. Заедно с нея пътуват два автобуса българи, за да уважат Всебългарския събор, а певицата разказва, че там е имало гости, българи и от други кътчета на света.

“Поклонихме се пред гроба на хан Кубрат, едно много силно енергийно място. Мисля, че неслучайно бяхме там“.

Изпълнителката споделя пред камерата, че самият събор е бил грандиозно събитие.

“Ние бяхме посрещнати блестящо и с много любов, и съм щастлива, че положихме основите на един традиционен събор, който всяка година ще бъде факт“, не крие Поли Паскова.

Тя допълва, че на връщане към България са минали през столицата на Украйна, Киев, която е оставила у тях впечатление за един модерен европейски град.

“Там имахме възможност да посетим Киевско-Печорската лавра, която е най-голяма в Европа. С многобройни църкви, с едно подземие, в което са събрани мощи на стотици светци... Нещо, което не може да се опише с думи, трябва да се види. От там също взехме огромен заряд“, разказва Поли Паскова.

 

КАТЕГОРИИ