Поли Паскова представя новата си фолклорна програма в “Бащино огнище”

Поли Паскова представя новата си фолклорна програма в “Бащино огнище”

Поли Паскова посреща зрителите на “Бащино огнище“ в родния си град Банкя. Певицата с радост споделя, че това лято е успяла да завърши второто си висше образование и се е дипломирала със специалност “Културно-историческо наследство на България”.

“Успях да клипирам и песните от албума “Една самотница”. Освен в България, част от клиповете заснех в съседна Румъния. Това беше специална покана, която дойде след гостуването ми в Международния фолклорен фестивал в Александрия”, разказва певицата.

Поли Паскова развълнувано споделя как при слизане от ферибота - на румънска земя, е посрещната с хляб и сол. Трогната е от вниманието и съдействието по време на снимките от румънските ни съседи.

“Снимахме на няколко места в румънските Карпати. В катедралата, в която се съхраняват мощите на българската светица Св. Филотея Търновска. Снимахме и в замъка на Дракула, до който трябваше да изкачим 1500 стъпала с цялата снимачна техника, но си заслужаваше”, откровено споделя Поли Паскова.

В замъка на Дракула Поли снима старата народна песента “Ми го затвориле младия Йорданчо”, в която се говори за млад българин, лежал в тъмните зандани. Песента научила от своята баба, която някога била в затвора за една година, защото укривала ятаци. И там песента била като хит между затворниците.
В България едно от местата на което снима певицата е язовир “Пчелина”.

“Мястото е уникално не само като гледка, но и като излъчване, като святост. Защото на върха на това място, което е трудно достъпно, се намира параклиса “Свети Иван Лентни”, който датира от преди 700 години. На това място избрах да снимам песента “Аз съм Българийо, твоя дъщеря”,  разказва Поли Паскова.

В община Ковачевци Поли Паскова снима две песни и благодари на местни хора, които с много ентусиазъм и любов се включват в снимките, влизайки в роли, както изискват сценариите, направени за песните.
В община Челопеч, в стари български къщи са снимките на друга част от песните. Сред тях е и една от най-силните в тази фолклорна програма със заглавие “Богатство”. Посланието е, че човек е най-богат със своите деца.
По време на снимките е излозван дрон - нещо, което първи път се използва при заснемане на фолклорна програма. Поли Паскова вярва, че зрителите ще имат възможност да се насладят  на прекрасни кадри и красиви народни мелодии.

“Искам да знаете, че в Румъния ние бяхме едни познати и популярни личности, благодарение на нашите телевизии “Планета” и “Планета фолк”, които се гледат и там. Приеха ни много радушно и ни накараха да се почувстваме по един много специален начин”, споделя в края на разговора певицата.

КАТЕГОРИИ