Райна, Иван Дяков и Устата в “Бащино огнище”

Райна, Иван Дяков и Устата в “Бащино огнище”

Тази седмица в рубриката “От моето детство” на “Бащино огнище” зрителите ще видят двама изпълнители с коренно различен имидж – Устата и Иван Дяков. Причината да са заедно е една известна народна песен “Ако умра ил загина”. А кой от тях с какво я свързва, предстои да научите в предаването.

Повод за гостуванeто на Райна в “Бащино огнище” е нейното 15-годишно присъствие на музикалната сцена. Акцент в предаването са фолклорните песни и програми в репертоара на Македонското девойче.

“Преди 15 години, когато подписах договор с музикална компания “Пайнер”, аз не знаех какво ще се случва с мен оттук нататък - спомня си Райна - Много неща в моя живот се промениха, за щастие към по-хубаво.”


Първата фолклорна изява на Райна на голямата сцена е на фестивала “Пирин фолк” през 2001 г. с песента “Вековна земьо”.

“Тази песен ми донесе голям успех - наградата на публиката и беше един трамплин за моето по-нататъшно израстване в областта на фолклорната музика – споделя Райна и продължава – Така окрилена от този успех на следващата година отново участвах на фестивала с песента “Самодива”. Тя бе отличена с 3-та награда на журито и отново с наградата на публиката и наградата на телевизионния зрител. Всички тези призове бяха един стимул да желая да създавам музика в областта на фолклора.”

Първият фолклорен албум на Райна е съвместен проект с Иван Дяков и носи заглавие “Майко, една си на света”.

“Успехът на този албум беше предпоставка за издаването и на следващия, години по-късно. Винаги са ме канили на участия с желанието да изпълнявам комбинирано песни - и от поп фолка, и от фолклора. Смятам, че това е най-голямата ми сила, защото мога успешно да се справям и с двата жанра. Имам доста разнообразен репертоар. Не съм броила песните си, но спокойно мога да запълня 4-часова програма и не веднъж съм го правила.”


През 2011 година Райна реализира следващия си голям фолклорен проект “Македонско девойче”, за който през 2012 година получава приза “Фолклорен албум на годината”. За певицата това е голямо признание и стимул, който я мотивира да реализира и следващ фолклорен албум “Хубава си, моя горо”.

“Всеки следващ проект ми се струва все по-силен и все по-силен – споделя певицата - Надявам се и занапред да бъде така. Опитвам се да предам на песните един мой почерк, една моя емоция, с която да ги представя на публиката и мисля, че се справям добре. “Хубава си, моя горо” беше причина през 2015 година да бъда отличена като “Фолклорен изпълнител на годината” и мисля, че това е най-голямото признание, което съм получавала в областта на фолклора.”


Съвсем скоро Райна ще представи на публиката новия си фолклорен проект. Той ще се казва “Тежко мина младостта”, в чест на песента, която донесе много радост за певицата.

“Сега е моментът да се похваля – с усмивка казва Райна – Съвсем не е скромно, но тази песен вече има над 2 000 000 гледания в официалния канал Planeta Official, което е прецедент за фолклорна песен. Това ме прави изключително горда и щастлива.”

КАТЕГОРИИ