Райна подготвя трети самостоятелен фолклорен албум

Райна подготвя трети самостоятелен фолклорен албум

Екипът на предаването “Бащино огнище” открива Райна край язовир Жребчево, на снимачната площадка на новия й видеоклип “По друм одам”. Певицата разказва за новия си фолклорен албум, който предстои да излезе. Той ще бъде четвъртия с народни песни в музикалната кариера на изпълнителката. През 2003 година на музикалния пазар се появи дуетния албум на Райна и Иван Дяков, озаглавен “Майко, една си на света”. “Македонско девойче” и “Хубава си моя горо” са последвалите два самостоятелни фолклорни албума на певицата, излезли през 2011 и 2014 година. За предстоящия диск с народни песни Райна споделя: 

“Подготвила съм 14 фолклорни песни. Някои от тях вече са представени в ефира на телевизиите “Планета Фолк” и “Планета” като “Тежко мина младостта”, “Защо пиеш, приятеле”, “Конче си изведох”, “Хайде, расти, расти”. Четири от песните са съвместни проекти с мъжка фолклорна формация “Годлевски Великден”. Направихме ги след успеха на първата ни обща песен “Тежко мина младостта”. В рамките на две години мелодията има повече от 4 милиона и 200 хиляди преглеждания в официалния канал PlanetaOfficial, което за фолклор е прецедент. Още първия път, когато чух песента в изпълнение на формацията, нещо ме жегна и бях сигурна, че така ще подейства на всеки, който я чуе. Но чак такъв грандиозен успех, не съм очаквала. Един такъв успех ти дава тласък, дава ти мотивация и амбиция за още хубави неща.”

 
Певицата разкрива, че има предпочитания към автентичното представяне на старите народни песни. Когато чуе някоя фолклорна песен от Македонския край, се стреми да я изпее така, както я е чула от първоизточника. Не й харесва да променя думи, за да избегне диалекта и да звучи по-съвременно, защото така се губи чара.

“Фолклорът е музика, която има дълъг живот и остава във времето! Когато харесам някоя песен, то е като любов от пръв поглед. Много дълго ме държи. Не искам да слушам никакви други песни, за да се наслаждавам само на тази. А когато почувствам това с песен, която ми предстои да запиша, знам че е добър знак и нея я чака хубаво бъдеще”, казва още Райна.

Освен нов фолклорен албум, изпълнителката скоро ще зарадва и почитателите на поп-фолка с нещо ново. Тя се старае да прави нещата паралелно и й остава време да пътува, и да учи. Признава, че за всичко намира време, защото има желание да е така.

КАТЕГОРИИ