Разходка в България с “Бащино огнище”

Разходка в България с “Бащино огнище”

Стара Загора, Велико Търново и София са спирките в новия брой на предаването за традиции и новаторство, “Бащино огнище”. Заедно отбелязваме празника на един от най-красивите градове на България, Стара Загора. Датата  5 октомври не е избрана случайно, защото точно тогава през 1879 г. губернаторът на Източна Румелия, Алеко Богориди, полага основния камък за възстановяване на опожарения по време на Освободителната война град. 138 години по-късно Стара Загора е определен за Най-добрия град за живеене в Българи за 2016 г.

Следващият град, до който “Бащино огнище” отвежда зрителите, е Архитектурният резерват Арбанаси край Велико Търново. Заедно прекрачваме прага на Арбанашкия манастир “Св. Успение Богородично”, основан по времето на Втората българска държава (XII-XIV вeк). И до днес там се съхранява Чудотворна икона на Пресвета Богородица.

В София ще се срещнем с един от символите на Българската държава – лъва и по-точно с един от паметниците, които скоро ще получат нов живот. Плановете са бронзовата фигура на лъва, стояла в центъра на Мемориала на Първи и Шести Софийски пехотен полк, отново да се върне на оригиналното си място – пред НДК.

Специален гост в този брой на “Бащино огнище” е Фики, който на 18 октомври вдига сватба. Певецът казва, че се чувства готов и отговорен за тази важна стъпка, защото е срещнал точния човек, с когото да сподели живота си.

КАТЕГОРИИ