Разходка в Трявна с “Бащино огнище”

Разходка в Трявна с “Бащино огнище”

Новият брой на “Бащино огнище” започва от Трявна, малък град в северните склонове на Стара планина, съхранил богато културно-историческо наследство. Старата част на Трявна е обявена за архитектурен резерват, в който са запазени около 140 паметника на възрожденската архитектура.

Ще ви отведем в ателието на Дарин Божков – наследник на стар тревненски род майстори на резбарското изкуство. Носител е на званието “Уста”, което значи първомайстор и червен пояс за майсторство през 1992 г., когато е на 27 години. Работи в областта на монументалната дърворезба. Автор е на иконостаси, пластики, обществени и жилищни интериори. Участвал е в редица пленери и симпозиуми по света.

В предаването “Бащино огнище” ще видите и репортаж от съвместния концерт на Райна и Здравко Мандаджиев на Празника на Любовта и виното в Лондон на 10 февруари. На сцената в английската столица те бяха подкрепени от танцьорите от ансамблите “Гергьовден” и “Приятели”, които са сред най-големите български състави на Острова. Оказва се, че в Лондон има повече от 20 танцови клуба, които развиват и поддържат българските фолклорни ритми. Издателят на в. “Будилникъ”, инж. Емил Русанов, който е организатор на събитието, застава пред камерата на нашия екип, за да говори за хубавите музикални инициативи със звездите на “Пайнер”.
 
В рубриката “Край огнището” тази седмица гостува Татяна, която разказва за своите първи стъпки в музиката, за годините в музикалното училище в Широка Лъка и за любовта си към българската народна песен.

КАТЕГОРИИ