С “Бащино огнище” до Байлово

С “Бащино огнище” до Байлово

Тази година отбелязваме 140-та годишнина от рождението на големия български писател Елин Пелин. Това е повод предаването за традиции “Бащино огнище” да ни отведе до родния дом на писателя в софийското село Байлово и да ни представи експозицията “Живот и творчество на Елин Пелин”. Със своето творчество Елин Пелин завинаги остава “певеца” на българското село, писател, изградил едни от най-ярките и запомнящи се образи на многоликия българин. От децата, писателят ще бъде запомнен с “Ян Бибиян”, “Три умни глави”, “Цар Шишко”, “Гори тилилейски”, “Трите баби” и други.
В есенните октомврийски дни, един от най-големите празници, които християните посрещат е свързан с личността и подвига на Св. Великомъченик Димитър Солунски. През 2017 г. отбелязваме 1711 години от неговата смърт. Според календара на българите, на Димитровден стопаните чакат с любопитство да видят кой ще прекрачи прага им, защото ако е добър човек, и годината ще бъде добра.
По стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носят бели цветя за именника, за да е блага зимата. Цветята се увиват с ален конец, за да са здрави именниците цяла година. Гостите се посрещат с ракия и вино, курбан от шилешко месо, яхния от стар петел и тиквеник, пеят се песни и се вият хора.
Музикален домакин в този брой на “Бащино огнище” е Айшенур, която гостува на зрителите “Край огнището”.

 

КАТЕГОРИИ