С “Бащино огнище” от Дунав до Созопол

С “Бащино огнище” от Дунав до Созопол

Тази седмица предаването за традиции и фолклор на телевизия “Планета Фолк” ще отведе своите зрители на музикално пътешествие от Никопол и река Дунав до Созопол и Черноморието. През 2004 г. Международната комисия за опазване на река Дунав определя 29 юни като неин ден, а целта е да се засили вниманието към опазването и чистотата на реката. Празникът мотивира жителите на крайречните държави да се почувстват членове на една общност, да осъзнаят, че реката е естествената и историческа връзка между народите на Европа, а също да се научат да я ценят и опазват. Двете най-нови инструментални композиции на оркестър Хари бенд – “Плевенска девятка” и “Еленино хоро” телевизия “Планета Фолк” снима точно на Дунавския бряг, край Никопол, малко преди празника на реката.

На 17 юли пък Православната ни църква почита паметта на Св. Великомъченица Марина – покровителка на водите и закрилница на Созопол. Казват, че Светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети, какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. Созопол е богат с историята си, археологията, културата и природните дадености, но най-голямото му богатство са неговите жители, които вярват, че над тях бди Св. Марина.

Дългогодишният директор на НИМ, проф. Божидар Димитров, също бе роден в Созопол, а на 1 юли се навърши 1 година от неговата смърт. НИМ отбеляза датата с откриването на паметна плоча в София и изложбата с архивни снимки - “Той живя за България”. Името на проф. Божидар Димитров носят Археологическия музей и улица в Созопол, както и залив в Антарктида.

Музикалните домакини в това издание на “Бащино огнище” са Сестри Диневи, които разказват за своето детство и Есил Дюран, която прави съпричастни зрителите с празника на своя 50-годишен юбилей.

КАТЕГОРИИ