Славка Калчева: Гордея се, че съм българка

Славка Калчева: Гордея се, че съм българка

“Родени сме на това прекрасно място и трябва да ценим България, защото това ще ни запази като нация и народ. Гордея се, че съм Българка!”, споделя Славка Калчева в интервю за в. Хоровод.

Не минава български празник и сватба, на които да не прозвучи поне веднъж емблематичната й песен “Бяла роза”. Славка Калчева споделя, че не е очаквала, че тази мелодия ще има толкова голям успех, но е щастлива, че хората са я избрали и са я превърнали в тотален хит.

“Тази песен дойде като една голяма награда за мен, за целия труд, който съм положила през всички тези години. Не съм имала лек живот. Преди да се появи тази песен съм работила доста упорито, лишавала съм се от много неща, раздавала съм се... И тя някак си се появи в точния момент. Вярвам, че има Божия намеса и това е като подарък от Господ за всички усилия, защото както винаги съм казвала - всеки труд се възнаграждава рано или късно”.

По думите на певицата в първите години е изпълнявала мелодията около 10-ина пъти на вечер, а и до ден-днешен не минава участие, на което да не я изпее минимум 2 пъти. Иска й се с нея да отправи послание към хората да бъдат по-добри, по-искрени и честни един към друг, да бъдат чистоплътни в отношенията си, защото живеем в един все по-объркан свят, когато хората гледат преди всичко себе си и често забравят за добротата.
За Славка Калчева любовта към българския фолклор се заражда още в детските й години и е наследство от нейната майка, която много е обичала да пее народни песни на празници.

“Истинската ми страст към народната песен обаче се появи, когато чух този страхотен глас и орнаментика на невероятната Недялка Керанова. Тогава вече бях убедена, че искам да се занимавам точно с това и започнах да пея професионално”, разкрива Славка Калчева.

Певицата споделя, че самата тя винаги е възпитавала своите деца и внуци в любов  към българския фолклор, защото това според нея е задължително.

“Моите деца и внуци от малки слушат само народна музика. Вкъщи например, когато разучавам нещо ново или репетирам, те също го слушат. Затова мога смело да кажа, че са закърмени с българския фолклор. Направя ли нова, авторска песен винаги се допитвам първо до тях, защото те са моя коректив”.

 

КАТЕГОРИИ