Славка Калчева: Народната музика е закодирана в нашия ген

Славка Калчева: Народната музика е закодирана в нашия ген

В едно от последните си интервюта Славка Калчева говори за завръщането на българите към корените, към традициите и фолклора. Това е една тенденция, която самата тя вижда по време на музикалните си срещи в България и чужбина:

“Народната музика е закодирана в нашия ген и няма как, независимо какво ни се случва, да не я обичаме и да не я тачим. Любовта към фолклора се възпитава на първо място в семейството. Това, което съм научила от моите родители, баби и дядовци, аз го предавам на моите деца, за да може и те да продължат традицията. Усещам завръщането към корените ни, защото виждам колко клубове за народни танци има, освен това напоследък имам участия в дискотеки, които организират хоротеки и усещането е невероятно. Когато пея зад граница на нашите концерти много често гостуват самодейни народни състави, които поддържат българския дух далече от Родината.”


Славка Калчева говори с много любов и за песента, която я направи известна в цяла България, както и навсякъде по света, където има българи. За нея “Бяла роза” е подарък от Господ за всички усилия, които е положила през годините. За изпълнителката е изключителна чест, че тази песен е своеобразен химн на българщината и когато зазвучи, веднага вдига на крака публиката.
Славка Калчева споделя, че е вярваща и в нейните молитви винаги на първо място е здравето, защото всичко друго, кариера, пари, слава, е преходно. Пред журналиста Антон Хекимян тя разкрива, че като всеки човек и тя е имала много трудни моменти.

Преодолява ги с песента, защото когато запее, всичко си идва на мястото. Песента винаги е била част от нейния живот, още като дете е обичала да си пее и си е съчинявала мелодии, но решението това да бъде нейна професия е дошло много по-късно:

“Това се случи, когато чух изпълнение на великата Недялка Керанова. Бях запленена от нейния глас и техника на изпълнение. Чувството бе неописуемо”, споделя Славка Калчева.

Певицата казва, че ще бъде част от големия концерт в подкрепа на Мадарския конник на 31 май в зала “Арена Армеец” в София. В него ще участват много изпълнители от различни жанрове като от “Пайнер” ще се включат още Деси Слава, Преслава и Ивелина Колева.

КАТЕГОРИИ