Татяна: Винаги се чувствам горда, когато изпълнявам български фолклор

Татяна: Винаги се чувствам горда, когато изпълнявам български фолклор

В навечерието на Димитровден Татяна представи песните “Митро ле, Митро“ и “Катерино, моме“, като своя празничен поздрав за всички именици. Това е и една от изненадите, за които певицата бе споменала, че подготвя за своите многобройни почитатели, а в предаването “От моето детство“ тя споделя:

“Тази есен е много специална за мен, тъй като имам удоволствието да представя на всички почитатели на фолклора две мои любими песни от македонския край - “Митро ле, Митро” и “Катерино, моме”. Моята кариера тръгна точно от Македонския край – фестивалите в Сандански и Охрид. Първата ми песен беше “Биди фер“ - на македонски, след това няколко години подред участвах на фестивала “Пирин фолк“. Взех едни от най-хубавите награди – Първа награда на публиката, Наградата на телевизия “Планета“ и нямаше как да не запиша и македонски песни“.


Татяна отправя специална благодарност към танцова формация “Пловдивъ“, които са се погрижили за нейната визия и за хореографията на новите видеоклипове.

“Изцяло им имах доверие. Единственото ми условие беше носиите да са автентични македонски носии. И сега, когато гледам готовите клипове - природата е толкова красива, носиите на танцьорите и моята са истинска приказка. Голямо творчество е да се изработи една такава носия – много автентична, много българска! Чувствах се като в ученическите си години, защото точно тогава съм била с автентичен народен костюм. Това ме връща към детството. Чувствам се повече българка. Неслучайно не спирам да правя фолклорни песни, защото ги обичам, защото съм закърмена с тях, възпитана съм с тези песни от моите баби и дядовци, от моите учители, от всички, които са допринесли да бъда това, което съм в момента“, откровена е изпълнителката.

Тя разказва, че за снимките на “Митро ле, Митро“ и “Катерино, моме“ са избрали най-малкия град в България – Мелник, а истинско щастие за целия екип е била възможността да реализират част от кадрите в Кордопуловата къща, която е паметник на културата. Режисьор на видеоклипа е Радослав Георгиев, а аранжиментът е направен от Димитър Милев.

“Връщайки се в детството се сещам, че моята баба имаше една ракла, в която стояха всички нейни най-хубави тоалети. На времето това са били народните носии. Там за първи път аз се запознах с автентичната българска Голямоконарска носия и в първи клас аз имах честа да бъда облечена в такъв народен костюм. Моята първа учителка беше ръководител на самодеен фолклорен състав, в който ме включи. Тя беше причината аз да вляза в света на музиката, защото първа е открила моя музикален талант“, разказва още Татяна пред камерата на телевизия “Планета“.

КАТЕГОРИИ